Vegetarijanski priručnik za početnike

Kada niste kod kuće

Kada niste kod kuće

Pitajte stručnjake!

“Gdje mogu jesti kada sam na putu?”
Buritosi s grahom, takosi i pečeni krumpir nude se posvuda u SAD-u: Hard Rock Cafe, Denny, Ruby Tuesday i TGI Friday ponosno ističu da imaju i veganske burgere na svom meniju, a kao odgovor na potražnju bejzbol parkovi diljemCarla Bennett zemlje nude veganske burgere i hot doge ljubiteljima sporta.

Carla Bennett, autorica knjige Living in Harmony With Animals

Iako je situacija u Hrvatskoj drukčija, u većini restorana, pizzerija i fast foodova može se naći nešto od vegetarijanskih pizza, burgera, falafela, sendviča, raznih rižota, salata i tjestenina te jela od povrća, a sve više ugostitelja uviđa nužnost proširenja ponude.

Luka Oman, programer uravnotežene prehrane

Lagani način da isprobate novu hranu, jest taj da odete u restorane koji nude raznolika vegetarijanska jela. Volite kinesku kuhinju? Kušajte jela od sojinog sira (tofua) ili pitajte za povrće s prženom rižom i patlidžan s češnjakom. Želite talijansku kuhinju? Probajte marinaru, arabiatu ili ulje s češnjakom preko tjestenine sa špinatom. Možda meksičku? Naručite buritose s grahom, takose i tamalese bez sira ili naručite topli obrok od preprženog graha pomiješanog sa španjolskom rižom i serviranog sa svježim tortiljama i salsom. U indijskim restoranima naći ćete fantastična jela od povrća s karijem, juhu od leće, somose (indijske palačinke) punjene krumpirom i druga slasna jela. Japanski, etiopski, srednje-istočni, tajlandski te restorani drugih nacionalnih kuhinja također nude izvrsna veganska jela.

• Ako ste zalutali u restoran kojeg je vrijeme pregazilo i koji nema vegetarijansku ponudu, pitajte da li vam kuhar može složiti vegetarijansko jelo. Većina restorana će udovoljiti posebnim željama, a kreativnost pojedinih kuhara će vas ugodno iznenaditi!

• Ako ste na domjenku, prije nego vam donesu hranu diskretno zamolite konobara da ne stavlja meso na vaš tanjur i doda više povrća ili salate.

• Kada ručate ili večerate u tuđoj kući, unaprijed dajte do znanja domaćinima da ste vegetarijanac. Ponudite da ćete donijeti i podijeliti s drugima vegansko jelo.

• Na putu ste? Ne zaboravite unaprijed obavijestiti putničku agenciju da ste vegetarijanac. Avionske kompanije će vam ponuditi takav veganski obrok koji će posramiti standardnu avionsku hranu. Naručite barem 24 sata unaprijed, bilo preko vaše putničke agencije, bilo rezervacijom u avionskoj kompaniji.

Zapalite roštilj!

Ne odustajte od roštiljanja u dvorištu samo zato što ne jedete meso. Postoji mnoštvo proizvoda od soje, a tu je i seitan, mnoge vrste gljiva te razno povrće koje je izvrsno na roštilju. Prelijte burgere s kreativnim začinima kao što je salsa, tahini dresing ili humus i poslužite uz razno povrće ili šampinjone. Ražnjice od povrća prelijte talijanskim dresingom ili grčkom marinadom, pržite ih dok lagano ne potamne i dobar tek! Slastan izazov za ljeto! Uživajte u svježem voću, poput lubenice, za desert.

Nabavite vegetarijanski vodič i držite ga u pretincu za dokumente u vašem automobilu kada putujete. Tako ćete moći uživati u odličnoj vegetarijanskoj hrani kud god idete. Također se raspitajte na www.VegDining.com i www.prijatelji-zivotinja.hr za informacije o vegetarijanskim restoranima.

Click here to return to PETA.org